sersia_farm_gabona_here_3

Hogyan vessünk kaszálót, ha minden összeesküdött ellenünk?

gyepgazdálkodás vetőmag

A 2019-es nyár vége és az ősz eleje sem alakult ideálisan a vetni készülők számára. A kánikula és a szárazság miatt számos gazdálkodó sokáig bele sem mert kezdeni az aprómagos többéves kultúrák vetésébe, most meg már mi magunk is inkább lebeszéljük őket a kései vetésről, főként ha pillangós faj is van a keverékben.

A jó hír az, hogy van megoldás – ráadásul nem is valami félmegoldás vészhelyzetre, hanem okos, természetszerű, hosszútávú, és még nyereséget is hozhat.

A tervezett kaszáló helyére vessünk most gabonát (tritikálét, búzát vagy zabot), majd március végén vagy április elején vessük bele – sorközbe – az aprómagos keveréket. Így két legyet ütünk egy csapásra: a learatott gabona plusz termést jelent számunkra majd, (és ez az amúgy csupaszon maradó talajhoz képest még akkor is nettó nyereség, ha nem döntünk vele rekordokat), és lesz, ami megvédje a tavaszi vetéskor még érzékeny aprómagos keveréket az időjárás viszontagságaitól. A gabona betakarítására pedig a kaszálónk már kellően beállt, erős, stramm állománnyá fejlődik.

Egy-két okos trükköt azért feltétlenül alkalmazzunk a siker érdekében:

  • Fontos, hogy tavasszal jól járható legyen a terület, ezért semmiképpen se vízállásos táblákban próbálkozzunk,
  • A gabonából ősszel mindenképpen irtsuk ki a gyomokat. Inkább perzselő hatású kontakt szerekkel dolgozzunk a kétszikűek ellen, és persze beszéljük át a tervünket a növényvédősünkkel, hogy a gabona növényvédelmi programja összhangban legyen az aprómagvetéssel.
  • Konvencionális területen nyugodtan adhatunk normál tápanyagellátást. Ha több részletben juttatjuk ki, nem okoz problémát a gabona közé vetett pillangósoknak sem.
  • Tavasszal aprómagszóróval vessünk, utána pedig gyomfésűzzünk egyet.

Nem lehet hozzászólni.